Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci ove sedmice počinje pripreme za predstojeće Evropsko prvenstvo. Tim povodom smo u Sportu razgovarali sa Ifetom Mahmutovićem, novoizabranim selektorom reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci i aktuelnim selektorom muške odbojkaške reprezentacije BiH.

Kaže da je njegova prva knjiga koju je napisao “Sjedeća odbojka”, te da je to prva knjiga na svijetu koja tretira tehniku, taktiku i metodiku rada u sjedećoj odbojci.

O rezultatima na nedavno održanim Paraolimpijskim igrama, kaže da rezultat dolazi radom.

“Da li smo radili, koliko smo radili, to ćemo sad provjeriti. I ono što znam, da su druge reprezentacije izašle na veći stepen tog svog uspjeha i rada i onda su nas u tome i sustigli. Vjerovatno smo morali malo više raditi da bismo opravdali ono što se od nas uvijek očekivalo. Mada i ovo je fenomenalan uspjeh.”

Mahmutović smatra da uspjeh reprezentacije neće izostati ni narednih godina.

“Igrači se odnose kao najveći profesionalci. Ipak kad jedan igrač ustane u 4 ujutru, ode na trening od pola 6 do 7, pa u 7 ide na posao, poslije posla opet ide na timski trening, onda taj odnos je zagarantovan uspjeh u svemu tome. I tako se većina njih ponašaju. Zato i imaju ovoliki rezultat proteklih 20 godina.”

Navodi da se reprezentacija okuplja 5. u Sarajevu, gdje će biti sedam dana.

“14. putujemo u Kemer u Tursku, a od 17. do 23. je Evropsko prvenstvo. Uvijek se teži najvećem i najboljem.”

Na pitanje kako motivirati igrače da ponovo dolaze do zlatne medalje odgovara: “Oni su motivacija sami sebi. Ja da to imam u stojećoj odbojci mi bi bili među tri u svijetu. Onakvu želju, taj rad i dokazivanje, ali isključivo samo sebi. Da oni mogu, da žele i oni to postižu.”

O situaciji u reprezentaciji stojeće odbojke kaže da sigurno ima kvaliteta, ali da od finansijskih faktora ovisi šta će biti idući godina.

“Ženska reprezentacija je u puno boljem položaju.”

Posebno se zahvaljujemo BH Telecom d.d. Sarajevo i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na finansijskoj pomoći koju nam pružaju dugi niz godina.